Voksenlivets forandringer: Voksne 50+ med sansetab

VELUX FONDENs jubilæumsinitiativ Ældre med synstab fortsætter under det nye uddelingsområde Voksenlivets overgange og forandringer. Her på siden kan du bl.a. læse om, hvad vi tidligere har støttet under jubilæumsprojektet. Se kontaktoplysninger nederst på siden.

Stadigt flere voksne 50+ oplever på grund af synstab en hverdag med ensomhed, begrænsede muligheder og nedsat livskvalitet. Alligevel udgør den voksende gruppe af voksne 50+ med nedsat syn en overset del af befolkningen.

Personer 50+ med synstab har svært ved at komme ud af huset og deltage i aktiviteter og socialt samvær. Og ofte når hjælpen frem for sent, da synstab som regel kommer snigende og først opdages, når skaden er sket. VELUX FONDEN ønsker at sætte fokus på udfordringer hos de voksne selv og styrke deres ressourcer samt medvirke til at sikre dem den nødvendige hjælp i tide.

Fonden har besluttet efter den første fase med jubilæumsinitiativet at sætte et bredere fokus på sansetab – især syns- og høretab.

Vi har fokus på både sygdommene, de voksne selv, deres pårørende og de sociale fællesskaber. Der er mulighed for at søge om støtte til forskning i behandling og opsporing af øjensygdomme og til projekter, der kan hjælpe de voksne ind i fællesskaber og en hverdag med færre gener. Vi modtager ansøgninger fra frivillige organisationer, forskere, foreninger og kommuner m.m.

Har du en idé til et projekt, som kan have betydning og gavn for voksne med sansetab?


For at forbedre levevilkår og livskvalitet for voksne 50+ ældre med sansetab er der behov for både forskning, sociale  projekter og konkrete aktiviteter. Vi er interesserede i forskelligartede projekter, som kan hjælpe de voksne med sansetab. Fonden ønsker et borgernært perspektiv i projekterne. Hvis du har en idé, så tag kontakt til os.

Mere viden til flere

VELUX FONDEN har i et samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning og et fagligt panel udviklet hjemmesiden raadomsyn.dk, Her kan voksne med og uden synstab, pårørende og relevante fagpersoner finde viden og dele erfaringer om synstab. 

Gå til raadomsyn.dk

Raad om Syn

Ved opstarten af initiativet blev der etableret en kombineret udstilling og eksperimentarium - SynsExpo, der har besøgt flere steder i landet.

Se video fra SynsExpo's besøg på Københavns Rådhus

Praktiserende læger har til opgave at identificere og behandle patienter med synsnedsættelse. For at skabe bedre forudsætninger for de praktiserende læger og patienter med nedsat syn har VELUX FONDEN bevilget midler til et forskningsprojekt af praktiserende læge og forsker ved Institut for Folkesundhedsvidenskab (KU) Frans Boch Waldorff, som skal udvikle og afprøve en intervention i almen praksis, der er målrettet bedre opsporing og behandling af patienter med synsnedsættelse.

Se Frans Boch Waldorff fortælle om sit projekt

Bevilling til valideret lysudredningsmetode

VELUX FONDEN har bevilget midler til at skalere og tilpasse N-Lited metoden, som er udviklet af Center for Specialundervisning i Slagelse. Metoden er udviklet for bedre at støtte borgere med oplevede synsvanskeligheder i at se, det de ønsker at se. N-Lited metoden indeholder blandt andet brug af et narrativt interview, en VR/AR brille til de pårørende og et lyslaboratorium, hvor forskellige lysscenarier afprøves. Metoden er den eneste validerede lysudredningsmetode, der bruges i Danmark, og skal nu tilpasses og skaleres til andre synscentre, til gavn for endnu flere borgere med synsvanskeligheder.

Se video om CSU Slagelse og N-Lited metoden