Rehabilitering af lugtesans og kost hos patienter med lugtetab

Modtager:
Alexander Fjældstad
Bevilliget
1.998.150 DKK
År
2020

Projektbeskrivelse

Vores sanser er helt centrale for vores opfattelse af verden og vores evne til at navigere i den. Hvis man mister en sans, kan det have store konsekvenser. Det gælder også, hvis man mister lugtesansen, som har stor betydning for vores spiseoplevelse, hvor det bliver svært at skelne hindbær fra brombær, og kanel slet ikke smager af noget. For mange betyder det, at de mister lysten til at spise, hvilket påvirker ernæringstilstand og helbred.
En mindre gruppe patienter kan genoptræne deres lugtesans, men det er svært at fastholde patienterne i træningen. I dette projekt kombineres træningen med madlavning med fokus på madens konsistens og andre faktorer, der kan højne spiseoplevelsen når lugtesansen mangler, med det formål at forbedre ernæringstilstanden og spiseoplevelsen.
Projektet består af to delstudier. Det ene finder sted i samarbejde med forskere fra KU og her inkluderes 80 patienter med lugttab og 40 raske personer. Her undersøger man, om stærke smage (fx chili eller peberrod) kan bruges til at aktivere en erindring om den fulde smagsoplevelse og dermed styrke lysten til mad.
Det andet studie finder sted i samarbejde med kokke og forskere fra AU, og her undersøger man om deltagelse i en kokkeskole med fokus på sansernes betydning for spiseoplevelsen kan øge lysten til mad. Samtidig udvikles der opskrifter sammen med deltagerne, som vil indgå i formidlingen af projektets resultater og dermed komme andre patienter til gavn. 
Bevillingen er en del af VELUX FONDENs satsning på rehabiliteringsforskning.